lørdag 27. mars 2010

God påske!

Tusen millioner takk for alle oppmuntrende kommentarer som blir lagt igjen her på bloggen. Igjen har jeg hatt det travelt så det ble ingen besøksrunde som jeg hadde planlagt. Kardemomme-mannen skal være hjemme mens jeg og datteren skal på jentetur ned til fjorden noen dager nå i begynnelsen på påsken. Været er grått men vi krysser fingrene for at det skal bli bedre. Senere i påsken reiser vi på fjellet igjen. Her er noen bilder fra foregående år. Harahorn er fantastisk og vi gleder oss til å reise oppover igjen. Det er dette jeg forbinder med påske..
Søndag debuterer jeg med innlegg på NIB sine sider. Ble spurt om jeg ville bidra med noe, og det ville jeg selvfølgelig. Litt skummelt å skulle blogge hos andre men jeg får la det stå til. Innlegget er satt på forhåndspublisering siden jeg er bortreist, men jeg håper det går bra.. GOD PÅSKE til dere alle der ut! Påskeklem fra Kardemomme :))

torsdag 25. mars 2010

Pål sine høner..

Litt ny påskepynt må man jo ha, og søndag ble det funnet fram saks og papir igjen. Mens jeg satt der og klippet, kom jeg på den gamle folkevisa "Pål sine høner" som sikkert alle norske barn har sunget opp gjennom tidene. Satt der og nynnet og trallet mens hønene ble skapt i tur og orden..

Kanskje Pål sine høner ikke så helt slik ut, men hønene her ved bekken ser altså sånn ut :)

Og sånn ser eggene deres ut. Disse heklet jeg for 2 år siden. Brukte isoporegg fra hobbybutikken som jeg rett og slett heklet rundt. Har ikke funnet fram påskeesken fra loftet ennå så jeg bruker bildet fra i fjor.
Ha en sprudlende glad torsdag der ute :))

fredag 19. mars 2010

Karen Marie Dehn

Mange der ute har sikkert vært innom bloggen til den danske designeren Karen Marie Dehn. Hun lager helt nydelige ting på symaskinen og jeg er stadig innom henne for å hente sytips, og la meg inspirere av alt det vakre hun tryller fram av nydelige vintagestoffer. Vi har laget en avtale om et bytte hvor jeg har fått et eksemplar av boken hennes, som nå har kommet ut på norsk. Jeg har laget en forundringspakke som er på vei over Kattegat i dette øyeblikk. Vil så gjerne vise dere denne vakre boken med nydelig håndarbeide, og hvor gjenbruk står i fokus. En bok etter mitt hjerte. Se bare på den fantastiske vesken på forsiden.. Skjønne puter av retrostoffer og gamle blonder.. Dette fine kortet lå i pakken og jeg har sittet og beundret alle de fine småtingene som er avbildet.
I dag har jeg fri, og holder for øyeblikket på å fikse syrommet mitt. En hylle skal tapetseres, og det skal monteres nye håndtak på skrivepulten. Bilder kommer nok senere i helgen.
Ha en fin fredagskveld der ute :)

tirsdag 16. mars 2010

Fremgangsmåte for pottebollene..

Flere har spurt om fremgangsmåten på pottebollene og her kommer den: Jeg bruker en vanlig bolledeig. Jeg tør ikke gjengi oppskriften fra boken "Åpent bakeri" grunnet copyright men jeg har brukt flere typer deig i disse formene. Sett en bolledeig på vanlig måte og la den heve. Deretter kjevler du ut et rektangel som du smører vaniljekrem på. Deretter legger jeg på et lag med blåbærsyltetøy eller friske blåbær som er strødd med litt sukker. Bruker du syltetøyutgaven bør du passe på at du siler av mest mulig av saften slik at fyllet ikke blir for bløtt. Deretter ruller jeg sammen deigen og skjærer av biter som om jeg skulle ha laget kanelsnurrer. Disse legges i blomsterpottene. Første gang jeg forsøkte meg på pottebrød la jeg deigen rett i formene som var godt smurt, men det var vanskelig å få dem løs så jeg anbefaler å bruke bakepapir. Jeg har ikke lagt pottene i vann først. Deretter ble pottebrødene stekt på 150 grader i ca 45 minutter. Løft dem litt opp av potta for å sjekke at de er gjennomstekte. Du kan gjerne vippe dem ut av pottene og la dem steke med papiret rundt i 5 minutter til slutt for å være sikker på at de er skikkelig stekt. Særlig hvis du har brukt mye fyll. Lag gjerne småbrød også i slike potter. Gøyalt med 1 lite pottebrød pr. person til en suppe eller en god gryte. Det er litt kjedelig å lage innlegg uten bilder så da legger jeg samtidig ut litt fransk inspirasjon fra "Zoe de las cases". Jeg er helt forelsket i disse skjønne nostalgiske pappfigurene. Magnettavle.. Uimotståelig søte..
Utrolig herlig magnettavle..
Skjønne notisbøker fra samme designer..

søndag 14. mars 2010

Forsinket innlegg om potteboller..

Dette bakeinnlegget kommer visst litt på etterskudd. Hjemme hos oss elsker vi nybakte boller, og vanligvis drar vi fram bakebollen når lørdagen kommer. Denne lørdagen skulle det altså bakes boller med blåbær og vaniljekrem. Her er formene, som egentlig er små blomsterpotter, gjort klar med bakepapir. Blomsterpotter (ubrukte) passer godt som bakeformer og jeg bruker disse til både småbrød og søt bollebakst. Litt morsomt med en annen fasong og dessuten supre til å lage små porsjonsbrød som tilbehør til en god suppe.
Denne bakeboken fra Åpent Bakeri er en favoritt. Må innrømme at jeg har vært en hyppig gjest på den cafeen i årenes løp. Har forsøkt meg på en del av oppskriftene i denne boken og det har blitt veldig vellykket. Særlig forelsket har jeg vært i de litt grove scones'ene med rosiner.
Min lyseblå kjøkkenhjelper er god å ha, og nå blir det snart boller på bordet.. Boller med vaniljekrem og blåbær. Obs! Kun bolledeigen er hentet fra denne boken. Ideen med pottene er gammel. Jeg har altså brukt vanlig bolledeig som er fylt med bær og vaniljekrem. Farlig godt! Og vanlige hveteboller for de minste som ikke er så glad i "skummelt" fyll..

lørdag 13. mars 2010

Kreativ helg..

Det er så deilig med helg! Endelig har jeg hatt tid til å gjøre ferdig forskjellige prosjekter her hjemme. Jeg har sovet lenge og puslet rundt med kaffekopp og bamsemums.. Og så har jeg pusset opp enda en krakk.. For et par uker kjøpte jeg en liten brun stol med lokk fra gjenbrukslåven. To av sidene og lokket var så sprukne at det ikke holdt med sliping og maling. Jeg har ikke klart å bestemme meg for hva jeg skulle gjøre med den, men syntes den var så søt at jeg ikke ville gi den opp heller. Torsdag tok jeg meg en tur innom Papirgalleriet og derfra kommer altså dette lilla papiret som har fått dekke de to stygge sidene..Resten av krakken forblir hvitmalt men jeg har klippet ut fugler i det samme glade papiret som ekstra pynt for å skape en helhet. To av sidene er altså tapetserte som siden dere ser her..
Jeg har endelig sydd ferdig nettet som er laget av en gammel brodert duk. Begynte på det for lenge siden men så brakk nåla på symaskinen og prosjektet ble liggende, og nesten glemt.
Mesteparten av lappene i denne posen kommer fra snilleste og godeste Kaspara! Mannen min var innom der forrige helg og kom hjem med en bunke av disse skjønne stoffene til meg. Hun hadde klippet av lapper av alle yndlingsstoffene mine og jeg har nesten ikke kunnet vente med å lage noe av dem. Det ble til en stor pose som skal henge i gangen med plass til alle mulige småting. Og så har jeg trukket en ny skjerm til lampen i stua. Jeg har fortsatt den gamle skjermen intakt men har kjøpt noen lampeskjelett som skal trekkes i forskjellige stoffer, og dette ble altså første skjerm i retrostoff.
Her snør det dessverre for øyeblikket men vi skal kose oss videre med inneaktiviteter. Det er surt og kaldt men det skal fyres på peisen og lages hjemmelaget pølsepizza fra 70-tallet litt senere på kvelden. Ha en trivelig helg der ute :)

fredag 12. mars 2010

Mine fineste gjenbruksfunn..

For en god stund siden ble jeg oppfordret å vise mine fineste gjenbruksfunn. Danske Karen Marie Dehn og Helle fra bloggen En fugl i hånden sendte meg denne utfordringen. Husker at jeg fikk den av en norsk medbloggerske også men klarer ikke å finne tilbake hvem det var. Var det deg Tulip? Beklager at jeg er så vimsete! Men her kommer gjenbruksfunnene jeg er mest fornøyd med. Nå skal det sies at jeg har huset fullt av skap, lamper og stoler som også kunne blitt med på denne lista, men her måtte jeg foreta et valg for ikke å gjøre lista for lang. I går var jeg på gjenbrukslåven igjen og også denne gang gjorde jeg et kupp. 2 budalsstoler og to kjeler fra Cathrineholm fikk bli med hjem. På stolsetet ligger det noen helt nydelige stoffer jeg fikk fra Kaspara forrige helg. Litt senere i dag har jeg date med symaskinen og da ligger disse stoffene øverst i bunken av de som skal brukes. Jeg fikk også to herlige kort med Kimmidolls på. Disse figurene går som en fasott over landet og jeg har også latt meg blende av disse skjønnhetene. Her er altså en liten utgave av budalsstolen. Litt slitt i malingen men det gjør da ingenting. Jeg ble så glad for funnet av disse stolene som representerer norsk håndtverk og design på sitt beste. Denne stoltypen som kommer fra Sør Trøndelag kjenner nok de fleste nordmenn til. Som barn hadde jeg en miniutgave av denne og jeg ble helt oppskjørtet da jeg så de to stolene stå der og vente på ny eier. Heldigvis ble det meg.. Jeg skal ta så godt vare på dem. Vatt-teppene mine kan jeg trygt skrive på denne lista over ting som jeg er ekstra glad over å ha funnet. Jeg har jo mange flere enn dette, men disse får representere lista mi i dag. Den store kurven som teppene ligger i er også funnet på et loppemarked.
Arne Jacobsens syverstol var jeg så heldig å finne på et loppemarked i Danmark. Jeg betalte kun 175,- for den fordi den hadde en svakhet i ryggen. Jeg kan derfor ikke bruke den ved bordet men som dekorasjon er den gull verd synes jeg. Opprinnelig var den hvit men etter å ha svingt malerpenselen ble den svart, noe som passer bedre her synes jeg.

Bordet er også et av mine beste gjenbruksfunn. Vi har brukt det i årevis. De første årene var det lutet, og etterhvert har det blitt hvitt og blankt. Det er litt smalt. men det gir plass til mange rundt bordet, uten at det ruver for mye. 



Denne kitschy hestelampa ble jeg superglad for å finne. Selgeren syntes den var helt fæl og ville bare ha 20,- for den. For meg er den en virkelig skatt. Da jeg fant denne lampa under et bord med noen gamle hårtørkere fikk jeg hjertet i halsen.
Skjønte at dette kom til å bli kuppet over alle kupp! En ekte gammel Dell-lampe som jeg kun betalte 30,- for. Den var avskallet i lakken men vidunderlig vakker og jeg var helt fra meg av glede over dette funnet. Denne har også fått ny svart drakt. Er den ikke vakker?

Dette fatet av Bjørn Wiinblad ble kjøpt på loppemarked på Fredriksberg i København en sommer. Selgeren visste godt hva han solgte og jeg måtte ut med noen hundrelapper for dette men det er det altså verd. Jeg elsker det store fatet mitt!
Og sist men ikke minst fant jeg altså disse to kjelene i serien Cathrineholm på låven i går.
Hver av dem kostet kun 40,- og det betrakter jeg som et stort kupp. På toppen av alt er de nesten ubrukte. Stempelet i bunnen på kjelene er helt intakt.
Som sagt har jeg mange fine ting som er kjøpt på loppemarked. Stoler og lamper er en pasjon og jeg er alltid på leting etter ting med det lille ekstra. Nå skal jeg finne fram symaskinen her. Jeg er så heldig å ha fri i dag og dagen skal nytes på beste måte. Ha en super fredag alle der ute :)

tirsdag 2. mars 2010

Handleliste på en tirsdag..

Jeg elsker å skrive lister. Lager alltid handlelister før jeg drar på tokt i matbutikken. Ikke at jeg er så flink til å følge listene mine men jeg liker selve planleggingen. I særdeleshet liker jeg å lage handlelister som dette..I dag er det tirsdag og dette trenger jeg altså i dag. Trenger en stor pose og to lange armer. Kanskje litt større lommebok også når jeg tenker meg om.Men poenget er jo at man kan drømme. Og drømmer er jo gratis.. Øverst på lista i dag er denne nydelige døren fra den danske nettbutikken www.frou-frou.dk Ville rett og slett hatt den stående inne som en dekorasjon.Fargen er jo helt enestående..
Herfra kommer også denne skjønne gamle skoleplansjen..
Det samme gjør denne barske lille metallboksen som huser et helt blyantmenasjeri..
Disse skjønne fuglene (BIRD) i eik ble skapt av den danske arkitekten Kristian Vedel i 1959 men lages stadig og finnes i salg på bl.a Illums bolighus.
Magnetknapper for hver av ukens dager er jo praktiske. Og disse som ser ut som om de kommer fra en gammel skrivemaskin var flotte. De kommer fra den svenske nettbutikken http://www.anyhow.se/
Derfra kommer også denne søte og annerledes brosjen.. Disse nydelige putene i min yndlingsfarge finner du på ; http://www.liebeshop.dk/
Nå var jeg egentlig ferdig med handlelista mi men jeg tror jeg slenger dette nydelige torpet i kurven også. Hadde dette vært mitt ville jeg aldri ha dratt derfra igjen..Kjenner jeg lengter etter sommer nå.