tirsdag 9. februar 2010

Jac Jacobsen

Tror jeg lider av konstant lampefeber. Etter at jeg har sirklet rundt stoffhyllene i alle bruktbutikker jeg er innom tar jeg raskt turen bortom lampehyllene. Denne lille gule saken fant jeg da jeg møtte Kaspara for første gang og vi tok en tur på loppemarked sammen i byen der hun bor. Lampen har stått på rommet til datteren min og er en liten favoritt her i huset. Lørdag fant jeg nok et eksemplar av denne stilige lille lampa og da jeg undersøkte den nærmere så jeg at det var risset inn navn og nummer under sokkelen på den. Jac Jacobsen. Modell L-11 Jeg har forresten ikke oppdaget før nå at lampen egentlig er til veggoppheng noe som sikkert kler den veldig godt. Betalte bare noen kroner for disse. Den siste kostet 15,- noe som tydeligvis var et kupp. Da jeg googlet lampen fant jeg fram til denne butikken her: En helt annen pris enn jeg måtte ut med.. Stilige lamper som ble designet på 50-tallet og fortsatt er aktuelle i 2010.
Jac Jacobsen var arkitekten bak LUXO-lampen som mange av oss kjenner. Denne flotte lampen (L-1) ble designet av Jac Jacobsen i Oslo i 1937 og er visstnok solgt i over 25 millioner eksemplarer og er fremdeles i produksjon. Vi har et eksemplar av den vi også.

28 kommentarer:

Frk lykkelig med farge sa...

Nææ så stilig da, lampene er jo bare rå tøffe. Kjekt å finne bakgrunnen til de tingene man tar med seg hjem.
Du må bare være en av de beste skattejegerne, du har virkelig øye for ting og ser potensialet i dem. Venter bare på at jeg snart har hell med meg, har i det siste vært på to loppemarkede og flere fretex butikker uten å ha noe lykke. Så jeg krysser fingrene og venter tålmodig. Lekkre stoffer også som ligger på det første bildet, blir glad av de fargene.
Har endelig fått laget meg mitt første lappeteppet og jeg er hekta. Utrolig kjekt å holde på med, også går det ganske raskt når man bare kommer inn i det.

Klem fra Ann Kristin

Ida Susanne sa...

Helt herlig disign på disse lampene, og for en herlig farge*SMILE*

Et skjønnt lite knippe av stoffer jeg skimter gså, helt herlig:)

Anonym sa...

Og det var virkelig en annen pris enn hva jeg ga for min hvite også. Fant en slik på loppemarked. Nå har jeg også kikket godt på skrivebordslampa vår som selvfølgelig også er fra loppemarked og godt fastskrudd til bordet. Gamle lamper er moro:-) Jane

Anonym sa...

Hei Kardemomme! Nå måtte jeg spurte bort til mine lamper her!! Så gøy du har funnet ut av dette;) Har aldri tenkt over at en kunne google på de..he,he.
Som jeg har fortalt deg før, fant jo jeg en sånn lampe på loppis for kr 10,- i vår.
Og nylig fikk jeg TRE til av svigermor. Så har nå en samling av 1 orange, 2 rød og 1 blå, juhuuu!!
Jeg er jo rik:-))på lampegøy;)
Den nederste der var jo et hakk finere da, men men.
Fine fastelavnsklipp du viser frem til oss også, håper formen er stigende i huset ved bekken...
Ha en alle tiders kveld og morradag da!
Du, nå tror jeg sannelig jeg skal hente opp en lampe fra kjelleren å ha på mitt nattbord<3.
L11klem fra -Irene- :-))))

Dans på roser sa...

Ah! Heldiggris!! =)))

elinAnita (eddaskreativiteter ) sa...

Ja...fine de lampene der.....fant en i går...lik den beige du viser bilde av....bare at det er slik at du kan skru den fast i bordet....har bilde av den i siste innlegget mitt....bet 25 kr for den :)
He he ja vi er noen ordentlig skrotnisser vi:)
Ha en fin onsdag du vene...
klemklemklem

T:o)ve sa...

Herlige lamper!
Jeg er av typen som BURDE jakte lamper men som alltid lar meg rive med av andre skatter...
Kanskje jeg får gjort noe med det snart..?
Ha en fabelaktig onsdag og lillelørdag :o)

Lilliannes verden sa...

Wow! Råstilig var den :) Digger fargen og fasongen og alt!
Så var det jo veldig gøy at du gav oss litt historie :)
Ha ein kjekke onsdag.

Anonym sa...

God formiddag Kardemomme:) Du må virkelig være utrolig flink på skattejakt - og ha et helt eget blikk - så mye stilig som du finner:) Nå ser jeg virkelig fram til vårens loppemarked der jeg bor - for nå skal jeg også på jakt:) Jeg har bestemt (mannen er lykkelig uvitende om slikt;) at det skal skje en ørliten oppussing av et arbeidsbord hjemme - og da trengs det jo en ny lampe, ikke sant;)
Luxo-lampen, ja - den vekker barndomsminner - min var knallrød med fastsmeltede klistremerker...

Ha en god dag, Kardemomme - klem fra Bente.

::Moia sa...

God morgen:)
Morsomt at du skriver om Jac Jacobsen, jeg kan fortelle at jeg er vokst opp som en av hans nærmeste naboer, og mine beste barndomsvenner var hans barnebarn, jeg har løpt mange runder rundt og gjennom huset hans, uten og egentlig å vite den gang hva han drev med, bortsett fra at det var noen lampe greier.
Rød Luxo lampe var naturlig nok montert på skrivebordet, og ga meg lys gjennom 12 år med lekser på Steinerskolen:)
Ha en strålende dag, her produseres det for fulle mugger, selvom det ikke synes på bloggen, har fått en stor bestilling fra en butikk som åpner i mars utenfor Stavanger, så nå må jeg henge i;)

Minmill sa...

Så morro at du har fått tak i disse gamle Luxo lampene. De lages jo ikke lengere, og de gjør det ekstra fint. L-1 lampen er fantastisk fin. Historien om Jac har jeg hørt mange ganger i det siste. Firmaet jeg jobber for har nemlig kjøpt opp Luxo, så jeg har endelig tilgang til deres lamper. Men det er vel L-1 lampen som frister meg mest. Blir nok et par av dem å finne i vårt hus snart. De er forresten veldig fine å henge på veggen også.

Sitter på kontoret i dag sammen med kollegaer. PC'en min er fikset og jeg er i full gang igjen. Sitter mest å kikker ut av vinduet i dag. Det er blå himmel, og jeg har lyst til å slå sammen PC'en å gå ut i det fine været. Men akk, må nok jobbe ja.

Ønsker deg en super duper dag. Klem Minmill

Småenglenes verksted sa...

Så gøy med slike kupp - godt gjort:) Tone

kardemomme sa...

Jane: Javisst er det moro med gamle lamper! Særlig artig er det å finne dem på loppemarked til nesten ingen penger og så oppdage at tingene har en historie!
Man blir jo så glad i disse tingene :))Ønsker deg en fin dag videre! Klem fra Kardemomme :))

Irene:
Du er virkelig rik på lampegøy Irene! Tenk å ha 3 stykker!!Heldige deg. Kan tenke meg det hadde vært fint å ha et par tre ved siden av hverandre på veggen..
Enten i samme farge eller rett og slett med forskjellige farge på en stor hvit litt kjedelig vegg.
Regner med at du hentet deg en lampe fra kjelleren og ble fornøyd i går :))Du, jeg har ikke klart å lokalisere selgere av stålhylla noe sted. Ser nesten ut som om dere må ta dere en tur til Køben ;)
Men jeg sier fra hvis det dukker opp noe..Ha en fortsatt fin dag! Klemmer fra Kardemomme :))

Bente: Jeg har visst vært utrolig heldig og funnet mye fint på de loppemarkedene jeg har besøkt.
Et tips er å være tidlig ute for det fineste forsvinner først.
Pussig det du nevner om Luxolampen du hadde som barn. Jeg hadde også en gammel lampe. Dog ikke LUXo men en gul etterligning fra Ikea og den var også full av klistremerker hihi!! Sånne merker sitter jo på for evig og alltid.Har ennå tilgode å finne vidundermiddelet som fjerner slike :) Jeg gleder meg også sinnsykt til loppissesongen begynner igjen. Godt å vite at det kun er noen få uker igjen før det braker løs! Ha en fortsatt fin dag! Klemmer fra Kardemomme :))

En fugl i hånden... sa...

Hei Kardemomme

Så lækre lamper, du har fået fat i. Du er ikke bare heldig, men sikkert og vist også udstyret med et virkelig godt blik, for du spotter jo simpelthen det ene vidunder efter det næste rundt omkring på loppemarkederne!

Og så herlige fugle du og datteren har kreeret i indlægget herunder - skønne papirer i fine farver. Og så kan jeg vældig godt li' jeres idé med at bruge en lille (skjorte)knap som øje... Den må jeg huske...

Ha en fin dag
Hilsen Helle

Anonym sa...

Hei Kardemomme!

Så morsomt at du viser to Jac! Jeg har også en Jac - en tomatrød! Ikke var jeg oppmerksom på denne lampa og mannen bak lampa. Derfor fint at du formidlet det. Da lærte jeg noe nytt om lampa som gir meg lys til sengelektyren! Min tomatrøde har jeg også kjøpt i en bruktbutikk for noen få kroner. Den er litt sliten i overflaten, så jeg har vært litt i tvil om jeg skal beholde den eller ikke. Men lyset trenger jeg og den er en god lyskilde, så lampa blir nok ikke byttet ut med det første. Igrunnen liker jeg ting med "riper i lakken" - er jo ikke helt ripe fri selv heller he he.

Vel, får hive meg rundt her i reiret. Lille figur har nok en runde med sykdom! Det begynte på søndag og han har vært en hot figur siden da. Heldigvis er han litt bedre nå. Vi var hos legen i går og doktorkonklusjonen var virus som må ta sin tid. Puh! Er litt ør og frustrert av hele sykdomssituasjonen. Men som sagt han virker bedre nå og mor er litt roligere til sinns.

Ha en fin ettermiddag. Alltid en fornøyelse å lese dine innlegg og samtidig lære noe nytt!

Fjærklem fra Nøtteskrika

atinybitofheaven sa...

ÅåÅ- kule lamper... Heldigen som har fått tak i dem da:-)

klem fra Wien

Pillepalle sa...

Kjære Kardemomme! For noen søte, kule lamper!
Jeg digger dine papirfuglerkatterogsommerfugler ;-))
Papiret er kjempefint! Ha en glad kveld! Klemmer fra Pillepalle

Victoria sa...

Så heldig du er som finner sånne fine funn, også så billig!! :) veldig veldig fine!!! :))

Kaspara sa...

Heisan Kardemomme
Jeg er helt forelsket i den gule sandefjordslampa! Husker godt du sto med den i hendene på loppemarkedet i Runarhallen. "Skal , skal ikke" Godt det ble "skal"!
Så utrolig morsomt at den var signert og nummerert!
Nå må jeg jammen finne fram fastelavenskattene jeg laget i fjor, inspirert av ditt foregående flotte innlegg!
Ha en fin kveld! Klem Kaspara

Châtaigne sa...

Så morsomt at du blogger om L-1 lampen. Jeg fant frem min fars gamle L-1 fra 60-tallet for noen uker siden, men har jo ikke fått somlet meg til å blogge om den enda, selv om bilder er tatt og alt:-)
Forresten en utrolig flott farge den gule!

jóna björg sa...

Lampefeber er en god ting værre er med stolefeber fordi så kann jeg ikke köbe alle de stoler jeg gjerne ville, for de tar plass..så har jeg koppefeber også, me dem kan mann ha mange af (selv om min mann ruller öjnene når jeg kommer hjem med endu flere og spörr meg hvor jeg skal ha plass til dem)

Det var da noen flotte lampefunn og söt ham der Jac :)

Tulip sa...

Å så heldig du er som eier en sånn flott lampe!'
Likte den klare gulfargen kjempegodt!

marie sa...

Åh! Den gule der var fantastisk.

Jeg går forøvrig og sikler på flere Luxo-lamper på skolen min. Kanskje jeg kan få en eller to nå som hele skolen skal tømmes og jeg skal få være loppisgeneral? *håpefull*

kardemomme sa...

Nøtteskrika:Stakkars lille figur som er syk igjen! Slitsomt med sånne perioder men hold ut! Det går over! Ikke særlig hyggelig med feber. Da datteren var liten og la seg med feber sov jeg nesten ikke selv av redsel for at feberen skulle stige..Er så skummelt når de får feberfantasier.
Så gøy at du har en tomatrød Jac.
Jeg tror det er en god del sånne lamper i omløp. Ser på kommentarene at det er mange som har funnet seg både 1 og 2 eksemplarer. Det er så gøy med lamper og de kan virkelig bli prikken over i,en i et rom.
Ønsker dere en god dag videre og håper inderlig at lille figur snart kommer seg på beina igjen. Klem fra Kardemomme :))

Minmill sa...

God morgen. Jeg fikk bare lyst til å inn her og ønske deg en god dag. Jeg synes det er så moro at du tar deg tid av og til på jobben din og stikke innom meg når du har kaffekoppen i hånden.

Jeg sitter her og venter til meg og lille M skal på helsestasjonen. Så jeg har tatt meg fri nå på morgenen. Vi skal være der halv ni, så jeg tror kanskje jeg skal begynne å bevege meg.

Uansett, ha en flott dag. Klem Minmill

Tante Mimmi sa...

Å, du er god! Du kjenner det sikkert på lukta at det er god-bitar i nærleiken! Dei er jo berre så fine! Likar særs godt den gule!:)

Maria sa...

Jag letar också efter snygga metallampor med lite äldre touch på...här är de dock inte lika lätta att hitta eller så är jag helt enkelt för dålig på att leta rätt på dem ;)

Nu börjar vår gillestuga ordna upp sig och där vill jag ha mer lampor och framför allt sätta på väggen. Jag får helt enkelt leta vidare :)

Ha en bra helg. Kram

Miss Cellaneous sa...

Jeg elsker denne lampen! Jeg så den på Birkelunden i går, der skulle de ha 300 for den. Men jeg har jo akkurat kjøpt den på den lokale bruktbutikken for 45 kr ;) Dette skal jeg nå hilse søstera mi og si som ikke kunne SKJØNNE hvorfor jeg ville ha den "stygge gamle" lampa ;)