fredag 16. oktober 2009

Mitt verksted på 80- og 90-tallet..

Jeg har en gammel, stor sort mappe og i den ligger en masse av mine kulltegninger og bilder som er malt i olje og akvarell..Ingenting av dette er noen gang rammet inn og hengt opp men fra tid til annen åpnes mappen for å minnes..Datteren min elsker å sitte å bla i disse gamle tegningene og maleriene mine.. Katt malt i akvarell..Et yndet motiv både nå og på den tiden..
Så var det perioden hvor jeg laget trolldeig..Satt med dette nesten døgnet rundt.. Jeg solgte en del av disse og mye har gått i stykker i årenes løp men her er noe av det som har overlevd tidens tann..
Sykkeljenter..
Hippiepar..Jeg elsket denne stilen selv og kledde meg nok også som dette i en periode.. Jeg elsket lange skjørt og digre hjemmesydde vesker som rommet yndlingsboken og strikketøyet..Dette er nok strengt tatt Kardemomme og herr Nellik på begynnelsen av 90-tallet :)
Og nederst i kurven lå denne stolte hverdagsengelen ;)
Noas Ark har hengt på veggen i kjelleren og blitt litt bøyd av temperatusvingningene men jeg har ikke hjerte til å kste noe av dette selv om det har gått ut på dato stilmessig.. Datteren min synes også det er morsomt å se på disse tingene som jeg laget lenge før hennes tid..
Jeg har alltid hatt en masse kreative prosjekter på gang.. Tegning og maling har jeg drevet med hele livet. Jeg har tegnet med kullstift og malt med både olje og akvarell noe jeg savner fra tid til annen. Det er bare det at døgnet har altfor få timer til at man får gjort alt man har lyst til..
Etter en opprydding i et gammelt skap fant jeg disse gamle trolldeigfigurene.. Og den store tegnemappa mi står alltid framme på syrommet.. Datteren min titter gjerne i den og jeg tenkte at det faktisk kunne bli et innlegg av disse gamle tingene.. I dag er det fredag igjen..Vi har sykdom i huset så jeg sier ikke hipp,hurra men det er godt at det er helg og som vanlig blir det x-faktor og god mat!
Ha en fin fredag dere der ute :)
På 90-tallet laget jeg også mengder av trolldeig..Jeg var manisk opptatt av denne salte deigen som man kunne gjøre så mye med og jeg brukte ting rundt meg som inspirasjon.. Hvis jeg så noen på toget som jeg synes var litt morsomme i klesveien eller jeg var hjemme hos noen med annerledes møbler gikk jeg rett hjem og laget dette i trolldeig. Det meste har gått i stykker i årenes løp men jeg kom over disse tingene i en gammel kurv da jeg ryddet sist uke..

27 kommentarer:

Rosa Velour sa...

Svar til dig: Christiane var (er) tysk, og i filmen er hun til koncert med Bowie, for det var i den periode, hvor han boede i Berlin, og dermed lærte jeg Bowies musik at kende.
Du skriver noget meget interessant: det her med litterære moder. Det er klart, at der findes moder inden for litteraturen. Her kommer min uddannelsesbaggrund selvsagt op i mig, og jeg tænker, at det hænger sammen med de strømninger, der ellers findes i samfundet. Socialrealistisk litteratur blev moderne i 70'erne, og det hænger jo fint sammen med alle de øvrige strømninger i samme periode. Lige nu er vi inde i en helt anden periode, men det er jo en anden sag!

Og nu til noget pinligt: Jeg har aldrig læst Madame Bovary!!! Det er HELT og ALDELES sandt! En kvinde med hysteri...og jeg har ikke læst den! Den er selvfølgelig at finde i Villa Rosas bibliotek, men ... Men jeg har læst så mange andre bøger! ;)

Jeg tror, du har ret i, at man kan "læse" meget ud af en bogreol. Jeg er den type, der ikke har fjernet de mere pinlige bøger som for eksempel Hulebjørnenes klan. De tre første bøger står i min bogreol, selvom jeg gik død, før jeg kom til den tredje. Men de skal stå der og minde mig om den læseglæde jeg erfarede, da jeg læste det første bind. Sådan er det med mange af mine bøger - de er en smule pinlige, men én med kendskab til litteratur kan helt sikkert "læse" mange interessante ting udaf min bogreol netop pga alle de mange underlige bøger, der ikke helt hører sammen med de mere avancerede litteraturvidenskabelige teoribøger he he.

Og så vasken - du kan rolig tabe en jerngryde op i den! ;) Det, vi gjorde, var følgende:

Vi fyldte silikon i sprækkerne (ja, der var flere). Derefter smurte vi et tykt lag membram i bunden af vasken. Dernæst lim, mosaikfliser og så fugede vi den. Nu skal den bare lakkes med en speciel lak for våde flader!

Hyg dig med taco og rødvin, Momme, for det står vel på menyen hos dig. Og her...ja, det er også det sædvanlige! :-D

Så dygtig du er! Og sikke fine tegninger. Og de der troldedejsfigurer...WAUV. Nu minder du mig igen om min storesøster! ;)

Rosa Velour sa...

Jeg lo forresten højt, da jeg læste om din lærer, der stod bag dig, da du tegnede ham! Og god bedring, Momme. Det glemte jeg...sorry!

Unknown sa...

Så koselig innlegg : )) Jeg drev også masse med trolldeig. Det var nesten ikke en natt uten at det sto figurer til tørk i ovnen ; ) Kanskje det kunne blitt en morsom syssel for ungene nå også...
Bildene du har malt er utrolig flotte!! Det er kunst!! Du burde ramme dem inn og få dem opp på veggen...
Her har vasking blitt til ommøblering...til en forandring. Eller...det er jo faktisk måneder siden sist nå da.
Jeg ville helst se beat for beat i kveld jeg da...men er enstemming nedstemt av de andre i familien. å det blir x-faktor her også : )) Ha en fin kveld. Klem fra meg : ))

Bistels Brenneri sa...

Hei!! Så flotte akvareller du har laget. Du burde få de i glass og ramme. Morsomme figurer du har laget i trolldeig. For ca. 18 år siden fikk jeg og min mann en jule gave fra hans nevø. Han hadde laget oss to i trolldeig. Vi var også hippier, jeg hadde røde slengbukser med stjerner. Vi syns vi var så søte så det fikk henge på veggen i mange år. En meget vesentig detalje hadde han også fått med, nemlig at jeg er høyere enn min mann...der var jeg et helt hode. Morsomt med gamle minner. Skjønner at din datter syns det er gøy å se disse tingene. Du får ha en god helg ;o)

Brigg sa...

Hehe..ja, hadde helt glemt disse hobbyprosjektene. Jeg var også ivrig med akvarellmaling (naturbilder var yndet motiv for meg) og trolldeig.Selvom mine trolldeigprosjekter ikke var like flotte som dine. Men gøy var det!:-)

God fredagskveld til deg kardemomme.

Rosa Velour sa...

Jo Momme, det ER pinligt, at jeg ikke har læst Madame B, siden den er obligatorisk indenfor ALLE litterære kredse, og altså også på litteraturvidenskab. Men jeg valgte Julie eller Den nye Heloise af Rousseau i stedet for, og jeg husker INTET af den. Det var tysk litteratur, der fangede mig. Måske pga min opvækst med Silas og Christiane F? He he he Nå, men da jeg læste Processen af Kafka, var jeg frelst. Den var bare helt formidabel. Jeg tror aldrig, jeg bliver færdig med den. Nogen gange leger jeg med tanken om, hvis jeg skulle rejse til en øde ø, hvilken roman ville jeg da vælge. Det måtte nok blive Processen. Den kan læses på titusind måder, og alligevel finder man ikke helt udaf, hvad han egentlig mener!

Det er altid vanskeligt at gennemskue sin egen tid, men det er noget af det vi beskæftiger os med i litteraturvidenskab - forsøger i hvert fald. ;) Men der er jo hele tiden noget nyt påvej. Her i Norge ser man maget disse forfattere, der skriver om livet i 30'erne. Frustrationen og frit valg på alle hylder, der vist alligevel ikke var så fantastisk, som vi drømte om, at det skulle være i 80'erne og 90'erne.

Jeg er jo et barn af 70'erne, men jeg husker bedst 80'erne. Skakbræt frisure, bluser på vrangen - rød, sort og hvid. Og pandebånd og Michael Strunge. (Dansk digter). Og og og...og så kom Wham! Men jeg var nu mest vild med The Cure, men af og til dansede jeg go go ;) Og Nena, og Falco, og og og Puttin' on the Ritz. Husker du den? Og melodi grand prix! Det var tider.

Vigdis Hjort...jeg har virkelig givet hende en fair chance, Momme, men jeg ved ikke, hvad det er, jeg får i hvert fald ikke læst hende. I stedet storkoste jeg mig med Uris De beste blant oss. Og min yndlings-norske-roman er Pynt af Torgrim Eggen. Har du mon læst den?

Charlotte sa...

Jag blev så glad att få se dina målningar från förr, tänk jag har aldrig ens funderat över att blogga om mina. Tyvärr vet jag inte riktigt var jag lagt dem men hoppas att de finns kvar i mina gömmor. Älskar din stil! Du borde ta upp det igen. Trolldeg väcker gamla minnen, jag höll också på ett tag och har flera böcker i ämnet... tänk om man skulle ta upp det igen. Ängeln din är för härlig!
Önskar dig trevlig helg och hoppas att den som är sjuk snart är frisk igen.

Kort og Søm sa...

Kjempe fine akvareller du viser oss!!
Fredrikke :o)

Inga sa...

Jeg skulle ønske jeg kunne tegne som deg! Nydelige farger.

God fredagskveld!

:-)

Marie sa...

Ååå...trolldeig! Det holdt mamma på med på 90-tallet også krydderbinderi. Var du innom det og eller? Kjempe fine bilder! Syns du burde spandere på de en ramme!
Skal jammen meg lage trolldeig med ungene neste helg!
Klem

Carola sa...

Åh vad fina akvarellmålningar!
Trolldegsfigurerna var också helt underbara.
Trolldeg är ett material som jag inte jobbat i sen jag var liten..
Men Cernitlera gjorde jag mycket saker av på 90-talet.

Ha en underbar helg kära Kardemomme!

Kram Carola

Susanne sa...

En äkta konst själ är du.. så fina.. ja kanske du skulle rama in dom och ha en hel vägg ,trolldegen kan du ha i titt skår och överst syr du bokstäver " kardemommas wall of fame "
klart du ska dessa framme UNDERBART!

Rosa Velour sa...

Hvis du ikke har læst noget af Kafka, synes jeg, at du skal begynde med Forvandlingen. Det er en lille fortælling, der giver en fin introduktion til det kafkaske univers ;) Den bliver jeg heller aldrig færdig med. Bliver i grunden aldrig færdig med Kafka. Er for anden gang i livet gået i gang med hans dagbøger.
Uri er ikke rigtig accepteret i de såkaldte litterære kredse, og et eller andet sted synes jeg, disse kredse er frygtelig snobbede. Der findes en tid for alt, og hvis jeg skal hygge mig med en god bog...sådan rigtig hygge mig og bare slappe af, så er det jo ikke Kafka jeg sætter mig i lænestolen med. Da er det en gedigen hyggeroman. Jeg læste Nynne-bøgerne (dansk eksempel på Bridget Jones) med STOR fornøjelse. Lo højt op til flere gange, En enkelt gang vækkede jeg faktisk manden med mit latterbrøl. Og så var jeg selvfølgelig så dum, at jeg insisterede på at indvige ham i morskaben = jeg læste højt, men ved du hvad Momme? Det kan man altså ikke byde en søvndyssende mand - han fattede jo ikke en meter ;) He he he, jeg ler, når jeg tænker på passagen. Det var en beskrivelse af Nynnes mor, og pludselig så jeg bare min egen mor! Ha ha, hylende morsomt.

Musik er et fantastisk middel til at bringe glemte følelser frem. Jeg har noget med Led Zeppelin. De repræsenterer virkelig en svunden tid for mig. Jeg var 16 år, nyforelsket og 'Stairway to heaven' var den ultimate sang. He he he, ja, det var den gang. Jeg har også noget med Thunder road af Bruce Springsteen. Og hvad med (You look) Wonderful Tonight af Eric Clapton? For ikke at snakke om Easy med Faith No More! Åh, de minder... Og så er der selvfølgelig alle de danske sange! Dansk musik! DET vækker minder. Og De Lillos. De minder mig om den første tid på Blindern. Og Suede...nu glemte jeg næsten Suede. De minder mig om studiestart på litteraturvidenskab. Ha ha ha, du skulle have set alle de begavede og håbefulde unge mennesker, der sad der i sort tøj og med hornbriller og diskuterede LITTERATUR!! Åh, et eller andet sted har jeg en lille tegning af dette, som jeg lavede. Hvor mon den er? Den MÅ jeg bare finde og vise frem på bloggen....

Re-dizain sa...

Att du inte tar upp det igen och börjar måla? och vilka söta figurer...helt ljuvliga. Du är så kreativ och har mycket utvecklat färgsinne!
Kram på dig och ha en god helg:)

(eddas) sa...

Hei:)
så fine de tegningene dine var...og morsomme trolldeig figurer...ikke tvl om at du er kunstnerisk...
ha en flott kveld
klemmer edda

GRACE sa...

Jøss!! Jeg er imponert over variasjonen i prosjektene dine..
Spennende å følge med på bloggen din:)
Ha en super helg!

Gro sa...

Likte sååå godt den akvarellen med katt... Nydelig! Klem fra Gro!

My home is my Castle sa...

WOW...
Såååå flink du er !!!
De bildene var jo såå nydelige..!!
Og trolldeigfigurene og...
Jeg hadde og en periode med trolldeig, kjempemoro, men de kommer ikke opp mot dine nydelige figurer :)))

Veldig mor å se Kardemomme :))
Ha en fin helg min venn

Klem,Kari

Rikke - fargesirkelen sa...

Haha, nå minnet du meg på trolldeigperioden. Jeg var for ung til å kunne kreere noen estetisk pene underverk selv, men jeg husker alt mamma`n min laget masse. Kan det ha vært på tampen av 80 tallet eller de første årene av 90? Vi hadde all slags figure hengende rundt i huset. Gutt på potte på dodøra, kokk og kokkekone på kjøkkenet, dørskilt med hånda mi på rommet mitt, "her bor" skilt i gangen og flettet adventskrans – det er det jeg kommer på i farta. Ogå husker jeg at jeg laget en tusenbein selv, som jeg skulle skrive en og en bokstav i navnet mitt bortover kulene på ryggen. Men navnet mitt er 12 bokstaver langt (Rikke er en forkortelse), så det var selvfølgelig en stooor skuffelse da navne-tusenbeint knakk på midten...

Takk for at du minnet meg på dette, det var nesten helt fortrengt :D

Anonym sa...

Masse fint har du laget, det må jeg si:-) Spesielt imponert over trolldeigfigurene..utrolig gøyale..
husker at vi laget masse slikt hjemme vi og..min mor og min søster og jeg.. desverre har vi ikke samlet på noe av det.. hadde vært artig å sett de tingene nå..
Ha en fin kveld videre! Janne

Lycke sa...

Men gusis vad fiina!! Jag älskade den där med katten och bordet! borde verkligen ramas in - jag hade genast satt upp den på väggen..och noaks ark var helt underbar! Ja, du..en gång pysselmänniska alltid pysselmänniska, hihi...det ända som är frustrerande är när man inte har tid! Hoppas ni blir friskare snart - grabben var lite hängig ikväll så jag hoppas det inte är något elakt på gång, peppar peppar!
Alla sover utom jag som vanligt - förstår inte hur trött mannen min är på kvällarna - det är ständiga gäspningar och idag somnade han redan halv 9?!? Måste nog boka in hälsokoll på honom snart - eller så är det bara för att han dricker för mycket kaffe, hehe...!

lördagskramar Lycke

Kaspara sa...

Heisan Kardemomme!
En liten hilsen på en lørdagskveld. Etter vi hadde lagt ungene, havnet vi her på arbeidsrommet på hver vår data.
Så moro å se dine kreative sysler fra noen år tilbake. Jeg er imponert over fingerferdighetene dine med trolldeig!!! Jeg var også besatt av trolldeig, og laget denne hvite deigen daglig en stund jeg også. MEN.....Jeg var ikke i nærheten av dine fantastiske figurer! Herlig disse hippiene også!
De er så detaljrike og flotte, at jeg har ikke sett maken.
Fine bilder har du malt også! Ikke rart i at den søte jenta di, er glad i å bla i disse skattene!
Morsom ide til innlegg dette! Kanskje vi er flere som skulle grave fram hva vi lagde noen år tilbake?
Nå gleder jeg meg vanvittig til en sy-uke!!! Det kribler i fingrene til å kaste meg over stoffer og symaskin! Tar en liten pause i vikarjobbinga på skolen nå. Må jo produsere til julemarkedet i Larvik i slutten av november også!
Far i huset er i sin mest hektisk periode, og da er det deilig å roe det litt ned for mitt vedkommende.. Har jobbet langt mer enn jeg hadde tenkt på forhånd denne høsten, men det har vært veldig koselig.
Ha en fin senkveld kjære deg, og en nydelig søndag! Skal nok sende deg en mail til uka, når jeg får litt rolige dager!
Klemmer fra Kaspara

Nooria sa...

Hei. Jeg er ikke sikker på om jeg har vært inne i bloggen din tidligere, men jeg kommer definitivt tilbake!

Her var det masse inspirasjon og hente. Jeg liker hekleriene dine, bildene dine og interiøret ditt. Jeg har også en relativt ny pasjon for pasteller, og da spesielt lys blågrønn :-).

Jeg legger deg til i bloggrollen min, og du er hjertelig velkommen på besøk i min blogg.

Anonym sa...

Hva i all verden skal du med Wiinblad på veggen, når du har DE fine akvarellene:))?? Si meg, er d noe du ikke kan??? Jeg er imponert...Hippieparet var jo knallfint, d må du få opp på veggen igjen;) Jeg drev også med trolldeig på 80-tallet ja...men har nok kasta de...Blir nok ikke blogging med d første nei, men jeg er da på facebook, ikke god til å legge ut bilder der heller:)) Men d blir liksom noe anna der da...Fikk hekla litt i helga, var innom Fretex også og fant meg ei tallerkenhylle og et dynetrekk!! Lucky me:) ha en fin sønda`..
-Irene-

Minmill sa...

God søndagskveld til deg Kardemomme. Så moro at du viser dine gamle kunstverk. Akvarellene var litt H. Matisse aktige. Du verden så flink du er. Du har jo et kjempepotensiale. Jeg likte godt bildet med bord og vinduskarm. Hvorfor ikke ramme noe inn på en kul måte, hvis det er mulig. Jeg holdt også på med trolldeig en periode, men var ikke så bitt i basillen som du er. Ryddegal og hivegal som jeg er er alt som jeg har laget tidligere gått videre til andre eller kastet. Det er bra du har tatt vare på det og kan vise det fram til din datter.

Vi har vært ute i hele dag og nettopp kommet hjem. Ungene spiser kveldsmat mens jeg rasler litt med tastaturet. Synd at helgene går så fort. Jeg har egentlig ikke fått gjort alt jeg ønsket, men det er godt å ha noen oppgaver tilgode :)))

klemmer fra Minmill

Fruen sa...

Så fine tegninger og figurer.. Du er jo dygtig!! Er især vild med dine billeder.. ;)
kh Rakel.

Kardemomme sa...

Irene: Takk igjen for mange hyggelige ord :)) Synd du ikke har lyst til å prøve deg på blogginga men hvis du skulle få lyst vet du hvor du kan få hjelp ;)
Hadde vært moro å se deg som innbygger i nettbyen :))
Så koselig med funn av tallerkenhylle og dynetrekk..jeg har også gjort noen kupp i helgen og det er jo så innmari gøy!
Ønsker deg en fin uke! Klemmer fra Kardemomme :))